Vi bruker cookies (informasjonskapsler) på brodogkorn.no til analyseformål, tilpasning av innhold, annonser og for å videreutvikle våre tjenester. Ved å bruke nettstedet samtykker du til dette.
Les mer

Hva er gluten?

Gluten finnes naturlig i alle norske kornslag utenom havre.
Skriv ut

Gluten er et protein som finnes i kornslagene hvete, bygg, rug, spelt, emmer og enkorn. Alt mel laget av disse kornslagene inneholder gluten.

 

Proteiner har mange livsnødvendige oppgaver i kroppen vår. Blant annet inngår de i oppbygging av alle celler og vev, og omtales derfor ofte som kroppens byggeklosser.

 

Enkelte hevder at eldre hvetesorter er bedre i forhold til gluten enn vanlig moderne hvete. Det finnes imidlertid ingen vitenskapelige holdepunkter for dette. Spelt, emmer og andre eldre hvetesorter har bare en litt annen glutensammensetning.

 

Havre inneholder ikke gluten, men havre kan få med seg litt gluten fra andre kornslag både på åkeren og i produksjonsprosessen for å lage havregryn eller havremel.

 

Hvordan virker gluten?

For å få et godt og luftig bakverk bruker man gjær, surdeig eller bakepulver for å få deigen til å heve seg. Gluten danner et nettverk av små bobler som holder gass og vanndamp inni deigen. Det fungerer også som «limet» i deigen og gjør den lettere å jobbe med.

 

Hvorfor tilsettes det noen ganger gluten?

Glutenkvaliteten i melet kan variere, så noen ganger tilsettes ekstra gluten i deig for å øke bakeevnen. Dette gjøres for å kunne lage et ekstra grovt brød med høyt innhold av fiber, og som likevel er luftig. For eksempel brød med mye sammalt mel, bygg, rug, havre, frø el. Det behøver ikke være mer gluten i et grovt brød tilsatt gluten enn i et brød bakt bare på siktet hvetemel.

 

Glutenet som blir brukt utvinnes fra hvete. Tilsatt gluten er tydelig merket i listen over ingredienser som står på brødposene.

 

Gluteninnholdet – og egenskapene til gluten, varierer i de ulike kornsortene. Det er hveteglutenet som har de beste bakeegenskapene.

 

Mel av f. eks mais, ris, hirse og bokhvete kan erstatte glutenholdig mel, men da uten de gode bakeegenskapene.

 

Bør jeg unngå gluten?

 

Normalt friske mennesker har ingen grunn til å unngå gluten i kostholdet. Fordi glutenholdige produkter som grovt brød og grove kostprodukter er så vesentlige kilder til mange viktige næringsstoffer i kostholdet vårt, er det tvert imot problematisk å kutte det ut.

 

De som har cøliaki må unngå gluten i kosten for ikke å få allergiske reaksjoner.

 

Cøliaki er en sykdom i tynntarmen. Normalt har slimhinnene i tynntarmen utallige små fingerlignende utløpere, tarmtotter. De som har cøliaki har ødelagte tarmtotter. Normale tarmtotter er dekket av tallrike epitelceller som bidrar til at næringsstoffene i maten brytes ned og deretter suges opp i kroppen. Ved cøliaki skades disse cellene ved inntak av gluten. Når glutenet kommer ned i tarmen fører dette til en skadelig immunreaksjon i slimhinnen hos en cøliaker. Det antas at 1 av 100 har cøliaki.

 

Glutenintoleranse, eller glutensensitivitet, er rapporterte symptomer etter inntak av gluten som f.eks. oppblåsthet, mageknip og kvalme. Det forskes svært mye på dette, men pr dato er det ikke funnet noen fysiologiske mekanismer som forklarer sammenhengen mellom gluteninntak og denne typen plager. Man antar derfor at reaksjonene kommer som følge av mer komplekse sammenhenger enn gluteninntak, alene eller i det hele tatt.

 

Mennesker med glutenintoleranse eller cøliaki, som ikke tåler protein fra bygg, rug og hvete, tåler heller ikke spelt fordi den inneholder samme protein som hvete.

 

Les mer om de ulike kornslagene

 

 

Sist oppdatert: 16.03.2017

Finn mer om samme tema: